Back to Top

PONUDA UZGOJENIH GLJIVA

BIJELI ŠAMPINJON

IMG_2883

Bijeli šampinjon je najčešće uzgajana gljiva. Jako je cijenjen i prodaje se diljem svijeta, dostupan je 12 mjeseci u godini. To je dobra hrana, hranjiva, lagana i jednostavna za pripremu, idealna za niske kalorijske dijete.

ŠAMPINJON SMEĐI

IMG_2876

Smeđi šampinjon je sorta bijelog šampinjona koja zadržava iste karakteristike. Osim smeđe boje šešira odlikuje ga izraženiji okus.

PORTOBELLO

coltivaz_portobello

Portobello je potpuno razvijen smeđi šampinjon, s velikim otvorenim šeširom promjera oko 10 cm, posebno uzgojene za tržište svježih gljiva. Pecite na roštilju za najbolji okus.

BUKOVAČA

IMG_2879

Gljiva koja u povoljnim klimatskim uvjetima raste na panjevima bjelogoričnog drveća, a uz šampinjone je najčešće uzgajana gljiva. Vrlo je profinjenog okusa i arome, pa je česti sastojak u pripremi brojnih jela. Koristi se za izradu zimnice.

BUKOVAČA ŽUTA

coltivaz_pleu_cornucopiae

Dobra i intenzivnog mirisa, također poznata po imenu “Zlatna gljiva” zbog tipičnog “zlatnog” šešira.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PIOPPINO

IMG_2878

Raste u malim nakupinama, te je prepoznatljiv po svom šeširu boje čokolade i duge tanke stabljike krem boje. Njihov intenzivan okus čini ih odličnim s crvenim mesima.

CARDONCELLO

IMG_2881

Ime mu dolazi od navike da se razvije na mrtvim korijenima čička. Uzgaja se i cijenjen je osobito na jugu, ima slatki i rafiniran okus te se smatra jednom od najukusnijih i najljepših gljiva, zbog svoje konzistencije i snage, čak i nakon kuhanja.

SHIITAKE

IMG_2882

Iako su se nekada uzgajale i konzumirale samo na Dalekom Istoku, shiitake gljive danas se jedu u cijelome svijetu. Osim što je vrlo ukusna, ova ljekovita namirnica pomaže u jačanju imuniteta i spušta razinu kolesterola.

NAMEKO

coltivaz_nameko

Pholiota nameko, poznatiji kao Nameko, je mala, žuto-smeđa gljiva s blago želatinoznim premazom koja se upotrebljava kao sastojak u miso juhama i nabemono. To je jedna od najpopularnijih gljiva u Japanu. Uglavnom se koristi u mješavini s drugim gljivama.

PONUDA SAMONIKLIH GLJIVA

SMRČAK

natura_morchella

Smrčci imaju mnoge narodne nazive, a i sami naziv roda Morchella potiče od riječi “morchel”, što je u starom Njemačkom jeziku značilo “gljiva”. Meso je bjelkaste do oker boje i vrlo ugodnog mirisa i okusa.

VRGANJ

natura_porcini

Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Nalazi se u Evropi od ljeta do jeseni. Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica.

LISIČARKA

natura_finferli

Vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Može se jesti i sirova. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8 cm, stručak kratak, dužine do 8 cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka,djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren.

AMANITA CAESAREA

natura_ovoli

Amanita caesarea ili blagva je poznata jestiva gljiva prirodno prisutna u južnoj Europi. Ime dolazi zbog toga što je bilja omiljena gljiva Rimskim carevima. Dok je mlada obavijena je u debeo bijeli ovoj koji kasnije ostaje pri dnu gljive. Blagva se smatra jednom od najkvalitetnijih gljiva, ako ne i najkvalitetnijom.

CRNA TRUBA

natura_trombetta_morti

Gljiva koja nema impresivan izgled, a još gore ime, međutim izuzetno je dobra. Izgleda kao šuplja trubica, visine do 12 cm, s krpastim krajevima, plodno tijelo je tanko, mesnato, jako ulegnuto, vijugava i nepravilna oboda, pri dnu tanko i lagano se proširuje do rubova, na gornjoj strani i iznutra je crnosmeđe ili crnosivo, s prilegnutim čehicama, stručak je vijugav, modrikastosiv ili siv, te naboran. Ova gljiva je velika poslastica, a pogotovo je dobra kad se posuši, samelje i upotrebljava u prahu kao začin za juhe, umake i dr.

PUZA

IMG_2419-e1447234810836-200x200

Puza – lat. Armillaria mellea. Raste u Europi i Sjevernoj Americi, isključivo na drvetu ili panjevima, u zbijenim grmićima ili busenovima. Može se naići i na pojedinačno rastuće primjerke. Boja klobuka jako varira, od svijetle, medu slične boje pa do dosta tamnijih tonova iste, s tim da je srednji dio klobuka uvijek tamniji. Na stručku se nalazi i prsten. Za jelo se beru samo mlađe gljive, zatvorenog ili tek rastvorenog klobuka.

POŠALJI UPIT

za sve informacije stojimo vam na raspolaganju

  • 091 420 3800
  • info@mushrooms.hr
  • Širolina 9, 52100 Pula