Back to Top
05_title-border-color1

Ovo su gljive koje nudimo pod imenom Mushrooms

Uzgojene gljive

Proizvodnja gljiva temelji se na pripravi pogodnog supstrata, na temelju slame, koji je cijepljen sporama. Stvaranje uvjeta koji pogoduju klijanju micelija zahtijeva stalno praćenje temperature, vlage, svjetla, ventilacije i higijene. Uzgoj se provodi u zatvorenim i klimatiziranim ambijentima.

Samonikle gljive

Samonikle gljive prikupljaju se izravno u njihovom prirodnom staništu, šumi. Ovisnost o vremenskim uvjetima čini prikupljanje vrlo promjenjivo.

PONUDA UZGOJENIH GLJIVA

BIJELI ŠAMPINJON

sampinjoni

Bijeli šampinjon je najčešće uzgajana gljiva. Jako je cijenjen i prodaje se diljem svijeta, dostupan je 12 mjeseci u godini. To je dobra hrana, hranjiva, lagana i jednostavna za pripremu, idealna za niske kalorijske dijete.

ŠAMPINJON SMEĐI

IMG_2876

Smeđi šampinjon je sorta bijelog šampinjona koja zadržava iste karakteristike. Osim smeđe boje šešira odlikuje ga izraženiji okus.

PORTOBELLO

coltivaz_portobello

Portobello je potpuno razvijen smeđi šampinjon, s velikim otvorenim šeširom promjera oko 10 cm, posebno uzgojene za tržište svježih gljiva. Pecite na roštilju za najbolji okus.

BUKOVAČA

IMG_2879

Gljiva koja u povoljnim klimatskim uvjetima raste na panjevima bjelogoričnog drveća, a uz šampinjone je najčešće uzgajana gljiva. Vrlo je profinjenog okusa i arome, pa je česti sastojak u pripremi brojnih jela. Koristi se za izradu zimnice.

BUKOVAČA ŽUTA

coltivaz_pleu_cornucopiae

Dobra i intenzivnog mirisa, također poznata po imenu “Zlatna gljiva” zbog tipičnog “zlatnog” šešira.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PIOPPINO

IMG_2878

Raste u malim nakupinama, te je prepoznatljiv po svom šeširu boje čokolade i duge tanke stabljike krem boje. Njihov intenzivan okus čini ih odličnim s crvenim mesima.

CARDONCELLO

IMG_2881

Ime mu dolazi od navike da se razvije na mrtvim korijenima čička. Uzgaja se i cijenjen je osobito na jugu, ima slatki i rafiniran okus te se smatra jednom od najukusnijih i najljepših gljiva, zbog svoje konzistencije i snage, čak i nakon kuhanja.

SHIITAKE

IMG_2882

Iako su se nekada uzgajale i konzumirale samo na Dalekom Istoku, shiitake gljive danas se jedu u cijelome svijetu. Osim što je vrlo ukusna, ova ljekovita namirnica pomaže u jačanju imuniteta i spušta razinu kolesterola.

NAMEKO

coltivaz_nameko

Pholiota nameko, poznatiji kao Nameko, je mala, žuto-smeđa gljiva s blago želatinoznim premazom koja se upotrebljava kao sastojak u miso juhama i nabemono. To je jedna od najpopularnijih gljiva u Japanu. Uglavnom se koristi u mješavini s drugim gljivama.

PONUDA SAMONIKLIH GLJIVA

SMRČAK

natura_morchella

Smrčci imaju mnoge narodne nazive, a i sami naziv roda Morchella potiče od riječi “morchel”, što je u starom Njemačkom jeziku značilo “gljiva”. Meso je bjelkaste do oker boje i vrlo ugodnog mirisa i okusa.

VRGANJ

natura_porcini

Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Nalazi se u Evropi od ljeta do jeseni. Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica.

LISIČARKA

natura_finferli

Vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Može se jesti i sirova. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8 cm, stručak kratak, dužine do 8 cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka,djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren.

AMANITA CAESAREA

natura_ovoli

Amanita caesarea ili blagva je poznata jestiva gljiva prirodno prisutna u južnoj Europi. Ime dolazi zbog toga što je bilja omiljena gljiva Rimskim carevima. Dok je mlada obavijena je u debeo bijeli ovoj koji kasnije ostaje pri dnu gljive. Blagva se smatra jednom od najkvalitetnijih gljiva, ako ne i najkvalitetnijom.

CRNA TRUBA

natura_trombetta_morti

Gljiva koja nema impresivan izgled, a još gore ime, međutim izuzetno je dobra. Izgleda kao šuplja trubica, visine do 12 cm, s krpastim krajevima, plodno tijelo je tanko, mesnato, jako ulegnuto, vijugava i nepravilna oboda, pri dnu tanko i lagano se proširuje do rubova, na gornjoj strani i iznutra je crnosmeđe ili crnosivo, s prilegnutim čehicama, stručak je vijugav, modrikastosiv ili siv, te naboran. Ova gljiva je velika poslastica, a pogotovo je dobra kad se posuši, samelje i upotrebljava u prahu kao začin za juhe, umake i dr.

PUZA

IMG_2419-e1447234810836-200x200

Puza – lat. Armillaria mellea. Raste u Europi i Sjevernoj Americi, isključivo na drvetu ili panjevima, u zbijenim grmićima ili busenovima. Može se naići i na pojedinačno rastuće primjerke. Boja klobuka jako varira, od svijetle, medu slične boje pa do dosta tamnijih tonova iste, s tim da je srednji dio klobuka uvijek tamniji. Na stručku se nalazi i prsten. Za jelo se beru samo mlađe gljive, zatvorenog ili tek rastvorenog klobuka.

05_title-border-color1

Povijest

Ljudi su upotrebljavali gljive u prehrani još u doba Babilonaca, starih Egipćana, ali i Indijanaca. Upotrebljavali su ih i u Kini i Japanu prije nekoliko tisuća godina, ne samo u kulinarstvu, već i zbog ljekovitosti pojedinih vrsta. Stari filozofi su jela pripremljena od gljiva nazivali “carskom hranom”, pa čak i “hranom bogova”.

Hranjivost

Gljive se upotrebljavaju gotovo u svim svjetskim kuhinjama zbog ugodnog ukusa, ali i bogatstva potrebnih tvari. Poput drugih živih bića, gljive se najvećim dijelom sastoje od vode (75-93%) i proteina (2,5-7%), ali su važni i njihovi drugi sastojci: ugljikohidrati, neki minerali (posebno je važna prisutnost fosfora), kао i vitamini. Таkođer, aromatični sastojci čine da gljive mogu biti začin jelima i dosta podići njihovu kvalitetu.

Priprema

Gljive se brzo kvare, posebno u toplim mjesecima, pa njihova priprema počinje još na terenu. Preporuka je da se skupljaju u korpama od pletenog pruća baš zato da bi se spriječilo kvarenje. Ljeti ih treba jesti istog dana kada su ubrane.

nut1
Ovo je hrana s malo zasićenih masti i natrija, i vrlo niska kolesterolom. To je također dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina C, folne kiseline, željeza, cinka i mangana, te vrlo dobar izvor vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, kalija, bakra i selena.

UPUTE ZA PRIPREMU

consigli_utilizzo

POŠALJI UPIT

za sve informacije stojimo vam na raspolaganju

  • 091 420 3800
  • info@mushrooms.hr
  • Širolina 9, 52100 Pula